274 poze   52793 vizite

Despre Papagali Lori curcubeu

papagali lori curcubeu
Vestit pentru penajul sau colorat in culorile curcubeului (de unde i se trage si numele), dar si pentru capacitatea de imitare a limbajului uman, papagalul Lori curcubeu – Trichoglossus haematodus – este o pasare de companie cel putin la fel de interesanta ca si ceilalti papagali. Sunt cunoscute 21 de subspecii, intre care diferentele coloristice sunt destul de mari, unele originare din Australia, altele originare din Indonezia sau Papua Noua Guinee. Papagalul Lori curcubeu este unul dintre cei mai intalniti papagali in salbaticie, populatia ridicandu-se la un numar de peste 5.000.000 de exemplare in intreaga lume. Lori curcubeu se distinge prin penajul sau spectaculos, in care se impletesc armonios foarte multe culori si prin ciocul de un rosu-portocaliu vibrant. Subspeciile cele mai intalnite in captivitate sunt Trichoglossus haematodus moluccanus (cap albastru-violet, piept galben-portocaliu, abdomen albastru-violet, ochi rosii-caprui, inel perioftalmic gri, picioare gri) si Trichoglossus haematodus haematodus (cap albastru-violet si maroniu spre ceafa, piept rosu, abdomen verde, ochi rosii-caprui, inel perioftalmic gri, picioare gri). Papagalii Lori curcubeu ating lungimi de 25-30cm, greutati de 120-140g si pot trai chiar si peste 20 de ani.

In habitatul lor natural papagalii Lori curcubeu traiesc de obicei in grupuri familiale compuse din circa 20 de exemplare, dar se pot aduna si in stoluri foarte mari in perioada de imperechere sau daca au la dispozitie o sursa bogata de hrana. Se pot asocia si cu alte specii de papagali Lori. Ei prefera mangrovele si padurile de coasta, dar pot fi intalniti si in savane, in apropierea plantatiilor sau chiar in zonele urbane si suburbane. Isi petrec marea majoritate a timpului in copaci, dar sunt zburatori agili si puternici. Nectarul, florile, polenul, fructele, mugurii, grauntele, micile insecte si larvele acestora alcatuiesc dieta lor in natura. Papagalul Lori curcubeu are limba special adaptata pentru acest tip de hrana, varful limbii prezentand un apendice papilat cu care culege nectarul florilor. Acesti papagali obisnuiesc sa “atace” lanurile si livezile de fructe ale fermierilor, cauzand pagube foarte mari. Sistemul digestiv al papagalilor Lori curcubeu este adaptat pentru hrana partial lichida si este sensibil la infectii bacteriene si micotice, motiv pentru care igiena este de extrema importanta in gazduirea in captivitate. Acesti papagali elimina fecale lichide.

Taxonomie: Familia Psittacidae, genul Trichoglossus
Origine: Australia, Indonezia, Noua Caledonie, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Vanuatu
Descriere: Cap si abdomen albastre, aripi verzi, piept galben, coada si spate verzi.
Dimensiuni: 25-30cm; 120-140g
Speranta de viata: 15-20 ani
Temperament: Jucausi, blanzi, comici, foarte activi, pot face multa mizerie
Varietati: -
Specii/Subspecii: Trichoglossus haematodus mitchellii, Trichoglossus haematodus forsteni, Trichoglossus haematodus djampeanus, Trichoglossus haematodus stresemanni, Trichoglossus haematodus fortis, Trichoglossus haematodus weberi, Trichoglossus haematodus capistratus, Trichoglossus haematodus flavotectus, Trichoglossus haematodus rosenbergii, Trichoglossus haematodus intermedius, Trichoglossus haematodus haematodus, Trichoglossus haematodus nigrogularis, Trichoglossus haematodus brooki, Trichoglossus haematodus caeruleiceps, Trichoglossus haematodus micropteryx, Trichoglossus haematodus nesophilus, Trichoglossus haematodus flavicans, Trichoglossus haematodus massena, Trichoglossus haematodus deplanchii, Trichoglossus haematodus moluccanus, Trichoglossus haematodus rubritorquis



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.